Monday, 25 February 2013

MAHASISWA UUM SETUJU KUASAI BAHASA INGGERIS


 
Mahasiswa Universiti Utara Malaysia (UUM) bersetuju untuk menguasai Bahasa Inggeris seperti yang disarankan olen Naib Canselor, Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak ketika Majlis Amanat Tahun Baharu Naib Canselor 2013 di Dewan Mu’adzam Shah, pagi tadi.
Kepentingan untuk meningkatkan kemahiran komunikasi berbahasa Inggeris ditekankan dalam ucapan beliau disamping menyarankan pengendalian kertas kerja, laporan dan perjumpaan persatuan menggunakan bahasa tersebut.
Pengerusi Persatuan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) UUM, Wan Hilmie Wan Ahmad berkata perlaksanaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar merupakan salah satu langkah yang baik dan pihak GPMS menyahut seruan Naib Canselor sebagai nilai tambah mahasiswa selepas tamat pengajian.
Sementara itu, Anis Sabbirin Shahbudin, 20 pelajar tahun satu program pengurusan perniagaan antarabangsa melahirkan rasa bertuah kerana berpeluang menghadiri majlis disamping menyokong saranan Naib Canselor tersebut.
“Tidak semua mahasiswa menguasai bahasa inggeris dengan baik, jadi perlaksanaan tersebut akan meningkatkan tahap keyakinan diri dan kemahiran mahasiswa” ujar beliau yang ditemui selepas tamat majlis tersebut.
Hasrat Naib Canselor turut disambut baik oleh Biro Latihan dan Akademik, Jawatankuasa Pembangunan Siswa (JKPS) SME Bank, Muhd syukur Rosli menyatakan ia merupakan satu langkah bijak hasil ilham Naib Canselor untuk memupuk budaya penggunaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar.
 Sumber : UUM ONLINE

1 comment:

Mazlum Syahid said...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWV2lZaDBldU5Mem8/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:Redaksi, rektor dan para akademik


Per: 1. "Surat Terbuka Kepada PM (Surat PM)' dan 2. "Beberapa Hadis Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim yang disembunyikan".

Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan