Tuesday, 15 January 2013

KENYATAAN RASMI MPP UUM


Berkenaan isu video

Pendirian Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Utara Malaysia dalam perihal video ini adalah seperti tetapan berikut;

1)     MPP UUM mendukung prinsip kebebasan bersuara harus didukung tanpa menafikan hak mana-mana individu. Kebebasan ini termasuk juga untuk berhujah berdasarkan fakta yang sebenar dan tulen.

2)     MPP UUM juga bersetuju bahawa sesi interaksi panel dan penonton telah diberikan oleh moderator serta panel menjawab persoalan yang dibangkitkan.

3)     MPP UUM juga bersetuju bahawa hak kebebasan bersuara mesti dilaksanakan dalam tertib dan penuh beradab.

4)     MPPUUM dalam perkara ini berpendapat kedua-kedua pihak dalam video iaitu mahasiswi UUM serta panel mempunyai sebab tersendiri mengapa kejadian sedemikian berlaku serta berharap kedua-dua buah pihak boleh menjelaskan kepada orang ramai.

5)     MPPUUM juga ingin menegaskan kehadiran YDP MPP UUM hanyalah memenuhi jemputan pihak penganjur program dan bukan bertindak sebagai penganjur atau penganjur bersama.

6)     MPPUUM juga berpendirian bahawa ketika mahasiswi UUM berkenaan mencelah, forum telah diserahkan dari moderator kepada pihak penganjur.

7)     MPP UUM percaya yang wajar memberi pencerahan adalah pihak yang terlibat.

8)     MPP UUM juga meminta supaya siaran video penuh di terbitkan untuk tatapan penonton supaya mengetahui pucuk pangkal program forum ini.

9)     MPP UUM berharap isu ini dapat diselesaikan dengan cara berhemah dan harmoni.


Sekian.



80 comments:

Topeng Perak® Unmasked said...

Puiii..!

siggplus said...

Kalau nak pencerahan, gunalah fair and lovely.

Jimmy Anderson said...

setakat itu sahaja pendirian MPP?? tatkala seluruh gerakan mahasiswa seMalaysia bermati-matian membela Bawani yg menuntut Syarifah minta maaf, ini sahaja pendirian MPP?? saya dah faham dah.. KBYE!!!!!

Unknown said...

tangan dibahu dan mata keatas

bijan tuya said...

Listen..listen..listen... Sila sampaikan pesan penting aku pada YDP MPP UUM..aku dah nak pergi beli spesial ni, berapa saiz bra dan G-String YDP MPP UUM.. Igt dia boleh berhenti jadi lelaki, jadi pondan terus lagi baik.. boleh part time kat Danok..

alia azzahra said...

MPPUUM juga ingin menegaskan kehadiran YDP MPP UUM hanyalah memenuhi jemputan pihak penganjur program dan bukan bertindak sebagai penganjur atau penganjur bersama.

ok blh phm...tp knp hgpa sbg MPP x stand up utk bawani? stakat ni ja kenyataan yg mampu dibuat? permohonan maaf xdak ka? ok fhm dh hgpa ni mcm mn :(

Mr.Poyos said...

STUDENT percaya bahawa MPPUUM mereka boleh lepas tangan.

STUDENT percaya bahawa MPPUUM rasa isu ini akan reda di makan masa.

STUDENT percaya bahawa YDP tidak cukup berani dan hanya bermain nfon ketika semua ini terjadi.

STUDENT juga percaya YDP tidak akan mempertahankan pelajar UUM.

STUDENT percaya bahawa mengundi MPPUUM hanyalah buang masa.

YOU ON YOUR OWN GUYS.. TQ MPPUUM..

Muhammad Hamdan said...

Letaklah balik ikrar YDP kt blog ni.
Kita tgk mana yg BNar skg?

solehuddin rozali said...

aku ingat binatang je ada masalah..rupanya MPP ni pun bermasalah jugak..

koriosity. said...

shame on you guys!.

btw, congratz sbb dpt galaxy note baru

Student UUM said...

Shame on me to have this type of MPP

yusuf said...

Lu sembang bleh la. Pui!
You have no guts to do anything. Lepas tangan pastu sembang pasal mendukung prinsip. Korang kena ingat, isu ni akan sentiasa dinilai student2 lain. Nak lepas tangan? Anda perlu bertanggungjawab!

sEmut said...

Tahniah MPP Universiti Umno Malaysia!

Marhamah Junaisha said...

Setakat ini sahaja yang MPP boleh katakan...?Di manakah kalian saat saudari Bawani mempertahankan hak mahasiswa.Di manakah kalian saat rakan seperjuangan kalian dimalukan di khalayak ramai hanya kerana ingin mempertahankan hak-hak mahasiswa sekaligus hak-hak kalian.Shame on you kerana hanya mampu melihat tanpa melakukan apa-apa tindakan.

Karya Penghuni Duniawi said...

*.( baca dalam nada tenang n bkn nada marah mahupun perli..).* ni just pendapat sya...lau pensyarah ni nk org dgr apa dia ckp dia kna dgr apa org ckp smpai abis...dr segi sopan... dia bercakap dgn pnuh kesungguhan nada tu biasa dalam perbahasan...cuma ia jd kepada nada xsopan ble pensyarah sibuk surh dia benti bckp..

lau tgk balik video..pensyarah kata sya setuju dgn 1 je tntg ambiga...dia buat apa yg dia rsa btul n pensyarah tu ckp dia pun ckp apa yg dia rsa btul...(lbh krg cmtula mksdnya).. tp pendirian tu jd salah sbb dia xbg bawani ckp smpai abis..walau apapun ble org xckp smpai abis mean msg dia xsmpai spnuhnya..

n 1 more think...forum yg plg berkesan dan jujur..adalah ahli panel terdiri dr 3 pihak..pihak A n B serta pihak berkecuali.. bkn 1 pihak shja..adakah kita pasti 1 pihak je dh mmpu trgkn ksemuanya..sbb xrmai yg akan ngaku dia sndiri kentut kan..n xkn siapa ngaku lau najis tercicir tp jln..mean susah nk.jmpa org akan ngaku slap sndiri..so forum 1 phak sje xefisien n xjujur lgsg..forum tntg perkara len..lain cranya..tntg topik ni dia perlukan kjujuran mklumat.cre plg jujur adalah 2 2 pihak de..n pihak ke3 sbg pndangan berasingan....yg de dlm forum ni 2 je iaitu phak A n pihak bkecuali je..iaitu pihak mppuum..

maaf jika saya terkasar bhasa...tp nilah pndangan saya...harap bace dgn keterbukaan xkira walau siapapun kita...

donedash8582 said...

MPP UUm nak tanya korang 1 soalan.... Apa maksud MPP?? Saya bekas MPP D salah 1 ipta.... Korang kena paham maksud MPP dulu... Klu x korang x yah nak jadi MPP.... MPP x leh tarik diri dari terlibat dlam hal nie... Sebab saudari bawani merupakan mahasiswi kat UUM..... Pendapat saya ini b'dasarkan p'galaman & x m'mihak kepada mna2 pihak....

Tengku Din said...

NI MPP SEKOLAH ATAU PUSAT PENGAJIAN TINGGI YNG BAGI PENCERAHAN NI...?

Schuan Khaw said...

I feel ashamed of being Malaysian University students.

Ask Lan said...

sunpah sedih tgok bavani d malukan

Mohd Ubaidillah Abdullah said...

Blah ar korang..mpp jd boneka ja..sblm election mcm2 nk buat..dh dpt jwtn sume tunduk rapat..mslh pelajar korang biar kan..y pntg popular n dpt jwtn..

spey said...

Ydp baik letak jawatan kalau takde telor.

Musang Fox said...

yea sy nmpk mpp tidak bersedia dlm isu ini.dan kenyataan mereka tidak mengambarkan mpp sebenar..harapan sekiranye mpp tidak dpt membela nasib pelajarnye..ada baiknye undur diri..buka kepada wakil yg lain..dgn cara ini keutuhan mpp dpt kembalikan maruah mpp uum kembalikan...

Hazmi Anas said...

Kenyataan MPP yang tidak cukup membela dan cuba lari dari masalah..
Hrp MPPUUM lebih tegas dlm isu ini.

Abdussalam Syafiq said...

vote lagi utk MPP penjilat jubor mcm ni..tu la yg korang dpt, MPP bacul yg xbrani tegakkn student, taw jilat jilat jilat listen listen listen

RS said...

mana maafnye....nmpk sgt masih bela si saripah jabeen tu...i definetely not going to recommend my kids or relatives or frenz to study at UUM..bcos xda justice even the YDP is mute n deaf....

ibnul hijram said...

ok

Radhiatul Adawiyah Samsuddin said...
This comment has been removed by the author.
KimiCnoL said...

10) MPP UUM juga bersetuju dan berikirar akan menjadi macai-macai BN yang sejati..

wafi said...

korang dah rasa ni kenyataan paling selamat ke? memalukan

Nur Imtiyaz said...

hah...dah memang...MPP universiti blah utara ni memang mcm tu... USM pon sama... sampai lani senyap ja... ada la dua tiga org bagi pendapat..tapi sya tngok yg bgi pndapat tu dari MPP pro-Mahasiswa ja... yg aspirasi termasuk YDPMPPUSM sendiri masih diam ja... nak ambil sikap berkecuali la tu... macai wannabee...

Hafizhahullah said...

Listen, listen! Tulur kecik macam rambutann...

Katak Hijau said...

kalau iye pon bengang janganlah sampai keluarkan ayat yg tak manis utk dibaca, mereka tu pon manusia, bukan 'haiwan yg ade masalah'~

bahasa percakapan tu pon mencerminkan keperibadian insan itu, teguran harus dibuat menggunakan bahasa yg elok jugak, baru la orang pon respect pada kte ^_^ ..mereka sudah sedia maklum dan mgkn cube utk selesaikan masalah tu..wallahualam... ♥ UUM, tmpt ku menuntut ilmu~

Muhamad Syukri Mohamad Rafiuddin said...

Waktu universiti dah senang-senang disogok dengan Galaxy Note... Da kerja nanti kena sogok wang juta2 pulak.

zie zoe said...

U.U.M (UNIVERSITI UNTUK MACAI)

saran Bala said...

Puiii....
I Spit On you !!

bijan tuya said...

YDP UUM- Ku Amirul Faiz Ku Seman-, bila nak bagi saiz Bra dan G String kau ni..aku serius nak bg hadiah ni.. siswi dihina dan dimaki kau duk diam, baik berentilah jadi laki.. tukar jantina jadi pondan lagi bagus.. jgn lupa kat danok nanti, muka buruk mcm kau cas 20 Bhat sudah.. jgn ckp byk...just listen..listen..listen...

Mohd Faiez Aripi said...

Tak payah jadi mpp la kalau berselindung di sebalik kebathilan dan takut untuk menyuarakan kebenaran dan keadilan atas sebab menjaga jawatan. Puiii, sbb tu aku tak nak terlibat langsung dlm mpp ni. Sebab aku takut nak berhadapan dengan Allah Taala nanti.

overageflyer said...

Kamu semua sememangnya tidak layak utk menang..

Tarro said...

Shame on U,

Because of you, ppl will have bad impression with UUM graduates.
Because of this issue, and your response to this issue, will make employer think twice before employing UUM graduates.

Hopefully it is not too late for you to make another better statement.

Dhani Kun said...

Memalukan sangat MPP UUM, menjadi WAKIL kepada seluruh Mahasiswa di UUM tetapi tidak pula membela PELAJAR sendiri !

Kepada YDP MPP yang baca OATH tu, tahniah la. OATH itu menunjukkan sangat2 bahawa anda memang seorang yang hanya menjad PAK TURUT.

SEKIAN.

NMMH. said...

Maafkan saya. Mungkin semua orang patut tengok video penuh seluruh program ni. Takkan nak buat kesimpulan bila tengok video ringkas ni ja.

Dalam kes ni saya rasa baik Syarifah mahupun Bawani, dua-dua ada salah masing-masing.

Dan yang datang komen sini, beradab sikit boleh?

Saya agak entri ni akan jadi laris. Jadi saya datang nak jual popcorn.

Popcorn. Popcorn. LOL.

MUHAMAD TAJUDDIN AHAMAD SFHAFI said...

Nk elak diri, tulis disclamer yg tak Mengambar MPP. Kalo ko menafikan segalanya, pe peranan ko n korng jd MPP? Kemimpinan MPP kali ni tak bijak menangani masalah secara berkesan. Kepercayaan studnt hilang sama sekali.

Ps: disclamer pn byk typos.. Mcm mane korng buat karangan neh?? Gi masuk sekolah menengah blaja balik lah.

mizsyaza said...

Removed?

aps said...

DI UUM MPP tidak berpengaruh......
yang paling berkuasa di UUM ialah Majlis Presiden Dewan Penginapan Pelajar... UUM xmcm Universiti di Lembah Klang dan korang xtahu apa yang YDP UUM ni akan kena dengan Majlis Presidem DPP UUM nie....
Korang ingat besar sangat ke Jawatan YDP MPP tu kat UUM. YDP UUM boleh jadi calon sebab restu Presiden2 DPP

Fadzy Kamaruddin said...

Org bodoh je undi depa ni dlu..aspirasi biasa la..macai lembu..

Yuri Abdulla said...

Itu aje? ko tak duduk berbincang pun.. tu pasal statement ko sngat mengecewakan. play safe la ni.. menipu, tertipu dan pasti akan ditipu lagi..

Kelana Timo Al - Fatih said...

Spineless statement. C'mon la MPP UUM..

Ahmad Nizar said...

MPP UUM pn nk ambil sikap berkecuali ke...takut kene panggil ngn HEP la tu....

aquatiq said...

boo0o0o0....

thaliana_damia said...

salam sejahtera semua
1)saya suka sekali jika ikrar dibacakan ydp setelah cik sharifah kata sila lihat screen, "u read and we follow" itu diletakkan sekali jadi boleh kami nilai ydp dan mpp dia dijemput atau mmg tengah jadi mangkuk tambah
2.saya suka sekali jika video penuh diletakkan tapi tanpa edit ya adik adik sbb saya nak faham kenapa bawani bercakap dgn suara lantang , adakah diganggu, adakah dewan besar jadi suara tidak di dengari dan saya juga nak dengar keseluruhan sessi dialog itu , seronok kami orang luar menilai dan takut takut video jadi senjata makan tuan nanti ..ialah tujuan part 4 itukan untuk lihat the so called seorang mahasiswa yang "rude" akhirnya memakan anda semua
3)apa perasaan anda apabila anda dan rakan rakan digelar childish? di sama tarafkan nilai dgn galaxy note?
4)adik tepuk tangan siapa kuat tu termasuk dlm cara cara mendapat galaxy note ke?

Arul Chelsea said...

mabuk!!

klatess said...

do not try to get out of the sticky situation that you are in.

the ikrars that you recited is full of defensive and provocative statements. malaysians have the right to demonstrate on the streets. its part of the rights of a demonstration.

collectively, if this incident had happened in my university, monash university, we would not have cheered barbarically and let the innocent bawani face humiliation.

i do believe that other students in this country have voiced out that they disagree with it. i actively have a levelled opinion on all government/opposition issues as well as NGO issues, but the reaction of the students in your university was distasteful.

ALSO, the interview of UUM students in the end were IDENTICAL. all sound like they are answering soalan KBKK for upsr. 'pada pendapat saya...'. NONE of them had stood up for bawani. ALL THREE/FOUR agreed with sharifah.

please do not try to rectify what is known and evident. there is such a thing as two sides to the story, and opinions, but there is no such thing as making up facts. what went down has been set in stone, and theres no way but to apologize for the MISTAKE that all of you in the university have done.

alia azzahra said...

MPP tlg la...memalukan ja hangpa bt mcm ni. berselindung disebalik kebatilan, dan keluarkan kenyataan setakat nk melepas diri. apa ni?? kami memilih anda untuk membawa suara kami bkn menenggelamkan suara kami dgn takut pada pihak "tu". what a shame!!

yazid said...

tolong lah! camla org lain tak reti nk nilai, wpn tidak berada dlm majlis tersebut

yang pakat tau (dlm dewan tu), tepuk sgt kt sorg mahasiswa yang dimalukan, bangga aku dgn smua yang berada di situ!

dan, yang bestnya, disebabkan nk berpegang kpd listen, listen n listen, sorg di hadapan dewan, yang jg ingin memberikan pendapat, tidak diberikan peluang?

sedangkan, sorg makcik yang dok bersorak listen2, tetiba akhir ucapan, bangga dgn "sy akn jd wanita islam sempurna", ya right!

#takpa, smua animal tgh tunggu makcik listen2 utk dgq masalah depa, hebat makcik ni, dgn animal dia boleh buat comparison, tp jgn dgn negara lain ya!

Kucai said...

Listen. listen. listen. listen. woi! Di sebuah universiti di utara Malaysia ada satu kaum yang sangat beriman kepada Sharifah Zohra.
Sekian, terima kasih.

Kucai said...

Korang patut tukar nama. Majlis Perwakilan Sharifah Zohra Jabeen. Korang tak layak mewakili mahasiswa. Tak layak. Tau?

WARUNG PAK KATIB said...

listen..listen...listen....MPP UUM patut dibubarkan..kerana ternyata hilang fungsi dan jadi penakot..malu lah pada diri sendiri kalau masih waras

Oldstock said...

Agak sedih melihat kenyataan rasmi MPP UUM ini yang tidak melihatkan apa-apa pendirian yang nyata. Tidak ada tulang belakang. Apa maksud kenyataan no.7, yang wajar beri pencerahan adalah pihak yang terlibat? Kamu biarkan seorang pelajar dari kalangan kamu dibuli oleh penceramah dari luar dan kamu boleh kata anjuran program itu tidak ada kena mengena dengan kamu.

Ketahuilah wahai ahli-ahli Majlis sekelian, apabila kamu semua telah masuk ke alam pekerjaan nanti dan hak kamu untuk bersuara ditindas oleh majikan ataupun pihak-pihak tertentu, maka boleh lah agak punca balasannya dari mana....

eeazizi said...

hingus belum kering ada hati nk pegang jawatan...puuiiii!!

Cik Lahee Adilla said...
This comment has been removed by the author.
Cik Lahee Adilla said...
This comment has been removed by the author.
Cik Lahee Adilla said...

Assalamualaikum.. sejujurnya dulu saya seorang yang bercita-cita ingin menjejakkan kaki ke UUM.. Tapi sejak kes forum tu.. tawar hati dah saya kat UUM.. Ini ke yang dipanggil kebebasan bersuara sedangkan belum habis bercakap, mic terus dirampas... MPP UUM, selaku MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR, awak seharusnya menjadi seorang yang adil & mempertahankan kebajikan orang-orang bawah awak.. bukan jadi batu tunggul saja.. Ini ke ciri-ciri kepimpinan yang ada kepada anda semua. Adakah anda berdiam kerana takut? Saya tak menyangka awak semua lemah sebegitu.. MPP UM & MPP UKM semua mempertahankan Bawani tp kenapa bukan anda semua. Saya kecewa dengan kepimpinan MPP UUM..

Nik Aina Syamimi Nik Harun said...

Majlis Perwakilan Pelajar, Universiti Utara Malaysia, Universiti Pengurusan Terkemuka. :D

hazirah kasimon said...

sedih la. huhu. ape2 pun harap perkare ni selesai dengan care baik. tu je. fikir elok2 sebelom buat satu2 perkara. kesannya pada masa hadapan pun elok. MPP ni segale tindakan die dipantau pihak pengurusan tertinggi UUM. diorang pon x boleh nak buat pape. diorang pon student. even diorang berjawatan dalam MPP, hakikatnye, mereka maseh seorang student UUM n bukan yang berjawatan tinggi dalam senarai staf uum. so ape2 pun, diorang pun x boleh wat pape jugak.

Ramzul Ramli said...

what a disgrace! aku malu dengan super junior aku macam kamu

mz ns said...

dasar mpp pengecut...penjilat umno bn..jgn jd bodoh sombong...very shameful...

akuatik said...

MPP UUM kalau berani kerana benar upload video penuh. Kenapa sekonyong-konyong upload part 4 yang menunjukkan pelajar bertanya selepas majlis hampir tamaat, selepas sesi Q&A?

Adakah MPP cuba menggambarkan pelajar tersebut biadap sebab menanyakan soalan bila majlis hampir selesai?

Kamu ke kuliah, kuliah dah habis, pensyarah nak keluar, dan kamu bertanya soalan. Adakah kamu kurang ajar? adakah pensyarah akan hina kamu sebab tak tanya soalan awal-awal? Paling kurangpun dia akan minta kamu jumpa dia pejabat kerana masa dah tamat.

Anas Zakaria said...

YDP UUM TUNGGUL!!!

Alloy Maximus said...

YDP UUM sila letak jawatan jika anda masih mempunyai secebis maruah. Anda harus bertanggungjawab kerana tidak mempertahankan pelajar anda, pelajar yang mungkin juga telah mengundi anda pada pilihanraya, adakah anda tidak malu? Mana pergi janji2 manis dan manifesto2 anda? Jika seorang pelajar pun anda tidak boleh pertahankan inikan pula semua pelajar uum? Sila letak jawatan

balqis najib said...

sorry to say,i thought mpp is 'pemimpin' yg boleh protect dy punya rakyat..n i thought mpp is wakil suara rakyat. what e fish,as mahasiswa dri IPTA lain aku rse malu untuk korang yg hanya bagi kenyataan ceng gitu je. at least say sorry pun da memadai la.booing n let her humiliated by mak cik LISTEN. whadda shame on u :(

Wak Jamil said...

lebih baik x yah jd mpp, korang tu pemimpin, tnggungjawab besar, kene berani, kene tegas..klu nk jd lundu or bacul, letak jawatan jer lg elok..tolong igt wahai saudara2 ku, di akhirat kelak, anda akan ditanya tentang kepimpinan anda, adakah adil atau sebaliknya..ak tau korang lebih mengerti maksud ku, pikir pikir lah sejenak...adess

Wak Jamil said...

aku x slhkan korang...ambil positif kritikan ku ini..buat mase nih korang x lyk jd pemimpin, belajarlah dr kesilapan, kritikan dan pengalaman, 1 ari nnti korang pasti akn berjaya...

rositakhan said...

patut ler pelajar2 dlm video tu tepuk tangan pd segala-galanya - tak kira masa Bawani brckp, bkn main ramai sokong, pastu masa Sharifah hina, pun mereka sokong gak dng bertepuk tangan. Tak bolehkah awak semua diam aje masa Sharifah tu sdg hentam Bawani? Dpt markah extra ke bila tepuk tangan masa Bawani kena hina?

Unknown said...

untuk renungan bersama :) puisi iqbal

Aku harapkan pemuda inilah yang akan sanggup
membangunkan zaman yang baru
memperbaru kekuatan iman
menjalankan pelita hidayat..

menyebarkan ajaran khatamul-anbiya’
menancapkan di tengah medan pokok ajaran Ibrahim
Api ini akan hidup kembali dan membakar...

jangan mengeluh jua , hai orang yang mengadu
Jangan putus asa , melihat lengang kebunmu
Cahaya pagi telah terhampar bersih
Dan kembang-kembang telah menyebar harum narwastu

Khilafatul-Ard akan diserahkan kembali ke tanganmu
Bersedialah dari sekarang
Tegaklah untuk menetapkan engkau ada
Denganmulah Nur Tauhid akan disempurnakan kembali
Engkaulah minyak atar itu , meskipun masih tersimpan dalam
kuntum yang akan mekar

Tegaklah, dan pikullah amanat ini atas pundakmu
Hembuslah panas nafasmu di atas kebun ini
Agar harum-harum narwastu meliputi segala
Dan janganlah dipilih hidup ini bagai nyanyian ombak
hanya berbunyi ketika terhempas di pantai
Tetapi jadilah kamu air-bah , mengubah dunia dengan amalmu

Kipaskan sayap mu di seluruh ufuk
Sinarilah zaman dengan nur imanmu
Kirimkan cahaya dengan kuat yakinmu
Patrikan segala dengan nama Muhammad

macai tegar said...

denga ikrar dlam program tu da taw da program tuk memacaikn students

budakbaik-75 said...

Assalamualaikum kepada semua. Ringkas buat renungan anak-anak bangsa ku tidak kira fahaman sekalipun. Biarlah peristiwa ini sekelumit kisah yang boleh menjadi tauladan untuk semua. Belajar dari kesilapan dan berani bertindak kerana benar. Saya sendiri banyak membuat kesilapan dan sanggup melepaskan jawatan saya atas kesilapan saya. Setiap tindakan kita semestinya ada Pro dan kontra. Berfikirlah dengan rasional dan bertindak sebelum terlambat. Banyak komen dan cadangan yang saya baca dan lihat. Alhamdulillah, ramai yang meluahkan apa yang sepatutnya dilakukan pada ketika insiden itu. LISTEN IS A KEY. Walaupun saya tidak bersetuju dengan tindakan Saudari Syarifah tetapi "LISTEN" yang diulangi cukup memberi kesan dalam kehidupan saya. Kini, saya ingin belajar untuk mendengar nasihat dan pandangan dengan baik. Suatu skil yang kadang-kadang diambil remeh dikalangan kita. Secara umumnya, ucapan maaf umum di media perlu dibuat demi menjaga nama baik sendiri. Ikhlas dari saya

cik sofie said...

mohon MPP jangan membisu lagi...sampai bila nak macam nie.

che long said...

MPP UUM perlu bertindak bijak dan adil. Anda WAKIL PELAJAR!

Jangan biarkan kredibiliti anda terus menjunam jatuh. Kita semua di sini (commentors) tegur sebab kita semua di sini pernah/sedang merasa pahit-manis diari mahasiswa. We love u'all bcoz of Allah.. Jika komen ada unsur negatif pun, telan sahaja kerana ubat memang pahit tapi menyembuhkan penyakit. Ambil sisi positif dari komen mereka.

Jujur, bukan di UUM saja program doktrinisasi ini dianjurkan, bahkan di seluruh IPTA/S Malaysia. Pada satu sisi yang lain, kejadian ini amat bagus sekali kerana ia membuka hijab yang sudah lama menutup segala kebobrokan yang berlaku di IPT negara kita. Semoga, MPP di seluruh IPT bergabung tenaga demi menyelesaikan krisis mahasiswa yang semakin meruncing ini dan bukannya terus mendiamkan diri.

Ingat, mahasiswa pemimpin masyarakat. Kita bukan lembu dicucuk hidung.

Aishah Fadzil said...

statement selamat. baik anda semua tejun kb mall lagi bagus. kalau mcm ni pny statement rasanya xpayah ada pon xapa.. xmembantu langsung.. puiihhhhh

Dhirar Salleh said...

buffering..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................listen